Pornamdari logo

بررسی افسردگی در نوجوانان دختر

فهرست مطالب

افسردگی نوجوانان دختر

امروزه افسردگی در میان دختران نوجوان ممکن است بیش از هر زمان دیگری شایع باشد.

اختلال افسردگی اساسی با خلق‌و‌خوی پایین یا از دست دادن لذت و علاقه به فعالیت‌ها برای طولانی مدت مشخص می‌شود. این وضعیت با تغییرات خلقی مانند غم و احساسات عادی در مورد زندگی روزمره متفاوت است. دوره‌های افسردگی بیشتر روز، تقریبا هر روز، حداقل به مدت دو هفته طول می‌کشد و بر عملکرد طبیعی فرد در حوزه‌های مختلف زندگی تاثیر منفی و قابل مشاهده می‌گذارد.

بر اساس گزارش‌ها و داده‌های منتشر شده توسط مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا ((CDC، دختران نوجوان سطوح بالاتری از غم و اندوه و خطر خودکشی را نشان می‌دهند.

۵۷ درصد از دختران نوجوان در طول یک مطالعه تحقیقاتی، احساس مداوم غمگینی یا ناامیدی داشتند؛ دو برابر نرخی که پسران گزارش کردند. به علاوه 30 درصد از دختران نوجوان اعلام کردند که به طور جدی به خودکشی فکر می‌کنند، که 60 درصد بیشتر از نتیجه‌ی گزارش 10 سال پیش است. بنابراین بر کسی پوشیده نیست که بسیاری از دختران نوجوان در حال حاضر با مشکلات سلامت روان دست و پنجه نرم می‌کنند. اما چرا این اتفاق می‌افتد و و چه کاری از دست ما ساخته است؟
در این مقاله به طور خلاصه به بررسی شیوع افسردگی دختران نوجوان، علائمی که باید به آن‌ها توجه شود و همچنین نحوه درمان آن می‌پردازیم.

چرا افسردگی دختران نوجوان تا این حد شایع است؟

داده‌ها نشان می‌دهد که افسردگی در میان دختران نوجوان به طور ویژه‌ای شایع است.

در حالی که افراد با هر سن و جنسیتی در معرض تجربه‌ی افسردگی هستند، داده‌ها نشان می‌دهد که افسردگی در میان دختران نوجوان به طور ویژه‌ای شایع است.
در کنار عوامل مشترک افسردگی، برخی از عوامل خطر بالقوه برای افسردگی و سایر مشکلات سلامت روان در دختران نوجوان را افزایش می‌دهد که عبارتند از:

۱- استفاده از رسانه‌های اجتماعی

امروزه نوجوانان زمان زیادی را در رسانه‌های اجتماعی می‌گذرانند. در عین اینکه چنین فضایی به آن‌ها اجازه‌ی برقراری ارتباط با دیگران را به روش‌های منحصر به فرد می‌دهد، استفاده‌ی بیش ‌از حد از آن ممکن است منجر به تضعیف سلامت روان شود. مطالعات متعدد رابطه‌‌ی روشنی بین افزایش زمان صرف شده در رسانه‌های اجتماعی و افزایش بروز علائم اضطراب و افسردگی را پیدا کرده‌اند.

۲-تصویر بدن/عزت نفس

دختران نوجوان چه به همکلاسی‌های خود نگاه کنند، چه به افرادی در رسانه‌های اجتماعی یا افراد مشهور، ممکن است دچار مقایسه‌ی خود را با دیگران شوند که می‌تواند بر تصویر بدنی و عزت نفس کلی آن‌ها تأثیر منفی بگذارد و در نهایت منجر به پیامدهای منفی سلامت روان شود. حدود 70 درصد از دختران در رابطه با ظاهر، روابط بین فردی یا عملکرد خود در مدرسه احساس می‌کنند که به اندازه کافی خوب نیستند. داشتن عزت نفس پایین ممکن است پیش‌بینی کننده‌ی ابتلا به افسردگی باشد یا به تشدید علائم افسردگی کمک کند.

۳- قلدری

قلدری در مدرسه و قلدری سایبری (مجازی) می‌تواند اثرات مضری بر سلامت روان نوجوانان داشته باشد. افراد رنگین پوست و متعلق به گروه‌ها و اقشار خاص یا افراد جامعه LGBTQIA بالاترین میزان قلدری را تجربه می‌کنند. بنابراین دختران نوجوانی که در این دسته‌بندی‌ها قرار می‌گیرند به‌ویژه در معرض خطر هستند. قربانی قلدری بودن به طور بالقوه می‌تواند عزت نفس فرد را کاهش دهد و احتمال بروز اضطراب و افسردگی را بالا ببرد.

۴- تروماها (ضربه‌ها و آسیب‌های) جنسی

آمارهای اخیر در مورد خشونت جنسی بسیار نگران‌کننده است. طبق گزارش CDC، ۱ دختر از هر پنج دختر نوجوان تحت بررسی، از خشونت جنسی جان سالم به در برده و از هر 10 دختر نوجوان بیش از 1 نفر مجبور به رابطه جنسی شدند. مواجهه با این نوع تروما می‌تواند برای یک دختر نوجوان بسیار چالش برانگیز باشد. آسیب‌های جنسی به خصوص اگر تحت درمان قرار نگیرد می‌تواند منجر به پیامدهای منفی سلامت روان شود.

 

علاوه بر همه‌ی موارد ذکر شده، عوامل خطر کلی برای افسردگی در نوجوانان عبارتند از:

– داشتن سابقه خانوادگی اختلال افسردگی اساسی
– قربانی خشونت (جسمی یا جنسی) یا شاهد خشونت بودن
– ابتلا به سایر اختلالات روانی
– تشخیص اختلال نقص توجه/بیش فعالی (ADHD)
– تشخیص ناتوانی یا اختلال یادگیری
– داشتن یک بیماری مزمن یا درد مزمن
– سوء مصرف مواد مخدر یا الکل
 LGBTQIA- بودن بدون محیط حمایتی

علائم افسردگی دختران نوجوان چیست؟

اختلال افسردگی اساسی (افسردگی بالینی- افسردگی) یک اختلال خلقی است که می‌تواند زندگی فرد را به طور جدی تحت تاثیر قرار دهد. افسردگی عموماً با احساس مزمن غم و اندوه یا خلق و خوی پایین و از دست دادن علاقه و شادی در فعالیت‌هایی که فرد سابق از آن لذت می‌برد (Anhedonia) مشخص می‌شود. این اختلال خلقی می‌تواند بر تمام جنبه‌های زندگی یک دختر نوجوان – از جمله مدرسه، دوستان، خانواده، کار و روابط عاشقانه – تأثیر بگذارد و وی را از لذت بردن کامل از دوران نوجوانی خود باز دارد.

اختلال افسردگی اساسی ممکن است در نوجوانان کمی متفاوت از بزرگسالان ظاهر شود.  تشخیص اینکه یک انسان و خصوصا یک نوجوان دقیقاً چه احساسی دارد می‌تواند دشوار باشد؛ به خصوص اگر خیلی احساسات خود را نشان ندهد. با این حال، برخی از رفتارها یا علائم ظاهری وجود دارد که ممکن است بتوانید آنها را متوجه شوید؛ به خصوص اگر به تازگی ظاهر شده باشند.

از آن‌جایی که یک تصور کلیشه‌ای در مورد بدخلق بودن (اصطلاحا مودی بودن) و رفتار بی‌ثبات نوجوانان وجود دارد، تشخیص افسردگی در یک دختر نوجوان ممکن است برای یک فرد بزرگسال کار بسیار دشواری باشد؛ با این حال، اختلالات خلقی بسیار جدی‌تر و متفاوت‌تر از صرفا یک سری از بدخلقی‌ها هستند.

تحت چنین شرایطی چگونه می‌توان فهمید که این صرفا بدخلقی‌های نوجوان است یا افسردگی؟

علائم اصلی افسردگی در دختران نوجوان ممکن است به شرح زیر باشد:


– عملکرد ضعیف در مدرسه و نمرات پایین
– غیبت مدام از مدرسه و حضور و توجه ضعیف
– نوشیدن الکل و/یا استفاده از داروهای غیرقانونی و مواد مخدر
– گزارش یا احساس اینکه مورد سوتفاهم قرار گرفته‌اند

– کم‌خوری یا پرخوری

– بیش از حد خوابیدن
– از دست دادن علاقه به چیزهایی که قبلاً از آنها لذت می‌بردند
– خودآزاری
– کناره‌گیری از دیگران و اجتناب از معاشرت با دوستان

 

در کل، صرف نظر از سن و جنسیت، علائم افسردگی اساسی (MDD) (Major (Depressive Disorder عبارتند از:

خلق افسرده در بخش عمده روز، تقریبا هر روز، به شکل گزارش ذهنی مانند احساس غمگینی، پوچی یا ناامیدی و یا مشاهده دیگران (مثلا غمگین بنظر می‌رسد).

*در کودکان و نوجوانان می‌تواند خلق تحریک‌پذیر باشد.

کاهش محسوس علاقه یا لذت در تمام، یا تقریبا تمام فعالیت در بخش عمده روز یا تقریبا هر روز.

– کاهش وزن قابل ملاحظه بدون رژیم – یا افزایش وزن (مثلا تغییر بیشتر از 5 درصد وزن بدن در ماه) یا کاهش یا افزایش قابل توجه اشتها تقریبا هر روز.

 – بی‌خوابی یا پرخوابی تقریبا هرروزه

-سرآسیمگی یا کندی حرکتی روانی تقریبا هر روز (قابل مشاهده توسط دیگران، نه صرفا احساس ذهنی بی قراری یا کندی)

خستگی یا فقدان انرژی تقریبا هر روز.

احساس بی‌ارزشی یا احساس گناه بیش از حد یا نامتناسب تقریبا هر روز (نه فقط سرزنش کردن خود یا احساس گناه مرتبط با مریض بودن)

-کاهش توانایی فکر یا تمرکز کردن، یا دو دلی، تقریبا هر روز (خواه به وسیله گزارش ذهنی یا مشاهده دیگران)

افکار مکرر مرگ ( نه فقط ترس از مردن)، حیال‌پردازی مکرر درمورد خودکشی بدون برنامه خاص، یا اقدام به خودکشی یا برنامه خاص برای دست زدن به خودکشی .

 

برای اینکه فردی تشخیص اختلال افسردگی اساسی را دریافت کند، باید حداقل به مدت دو هفته و به شکل مداوم، حداقل پنج مورد از علائم فوق را تجربه کند که حداقل یکی از آن‌ها یکی از دو علامت خلق پایین و بی‌لذتی باشد. علاوه بر این، علائم باید باعث اختلال واضح در عملکرد روزانه فرد شده باشد.

 

عوارض افسردگی نوجوانان چیست؟

 

درمان به موقع افسردگی در دختران نوجوان اهمیت بالایی دارد. این موضوع نه تنها در دوران نوجوانی به نفع آن‌ها خواهد بود، بلکه در بزرگسالی نیز کمک‌کننده خواهد بود. در برخی موارد، این موضوع ممکن است مساله‌ی مرگ و زندگی باشد بنابراین افسردگی هرگز نباید نادیده گرفته شود.

در ادامه به توضیح برخی از اصلی‌ترین عوارض مرتبط با افسردگی در دختران نوجوان می‌پردازیم:

مصرف مواد

نوجوانان افسرده ممکن است برای فرار از احساسات دشوار خود تلاش کنند مست یا خمار شوند. نوجوانان چه دست به مصرف مشروبات الکلی و یا مصرف داروهای غیرقانونی بزنند، در هر صورت مصرف مواد به هر طریقی می‌تواند بسیار خطرناک باشد. ممکن است نوجوانان به طور کامل در مورد خطرات مصرف مواد مخدر و الکل آموزش ندیده باشند و این احتمال وجود دارد که به طور تصادفی دست به مصرف بیش از حد بزنند که می‌تواند منجر به اوردوز (Overdose) خطرناک در آن‌ها شود. علاوه بر این، مصرف مواد مخدر می‌تواند به اعتیاد و اختلال مصرف مواد منتهی شود.

آسیب به خود

آسیب به خود، که تحت عنوان خودزنی یا آسیب به خود غیرخودکشی نیز شناخته می‌شود، مربوط به زمانی است که شخصی به عمد به خود صدمه وارد کند؛ برای مثال با بریدن یا سوزاندن خود. این اقدام اغلب برای مقابله با احساسات سخت، احساس رهایی یا به عنوان راهی برای تنبیه خود انجام می‌شود. هرچند که بسیاری از افرادی که به خود آسیب می‌رسانند قصد خودکشی ندارند، این رفتار همچنان بسیار ناسالم و خطرناک است و به طور بالقوه منجر به صدمات جدی می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد که دختران نوجوان – به ویژه آن‌هایی که افسردگی یا اختلال اضطراب دارند – بیشتر از پسران نوجوان در معرض آسیب به خود هستند.

 

افکار خودکشی


متأسفانه، فکر به مرگ و خودکشی در میان افراد مبتلا به افسردگی شایع است و آن‌ها فکر می‌کنند که بهتر است بمیرند، یا حتی تصور می‌کنند که اگر بمیرند و از زندگی اطرافیانشان رفته باشند، آن‌ها وضعیت بهتری خواهند داشت. خودکشی نوجوانان یک موضوع اضطراری و مهم سلامت عمومی است؛ زیرا مؤسسه ملی بهداشت روان ایالات متحده آمریکا اظهار می‌کند که خودکشی دومین عامل مرگ و میر در بین نوجوانان 10 تا 14 ساله و سومین علت اصلی مرگ در بین نوجوانان و جوانان 15 تا 24 ساله است.
افراد مایل به خودکشی ممکن است افکارشان را پیش خود نگه دارند یا ممکن است رفتارهای مشکوک از خود نشان دهند. آنها اظهاراتی دارند که می تواند به مرگ آنها اشاره داشته باشد و شروع به بخشیدن وسایل یا نوشتن یادداشت‌های خودکشی می‌کنند.

گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالت متحده آمریکا ((CDC، حاکی از این است که دختران نوجوان بیشتر از پسران نوجوان اقدام به خودکشی می‌کنند.

درمان افسردگی در دختران نوجوان چیست؟

مهم است که به عزیزتان نشان دهید که در کنار او هستید و به روشی حمایتی و عاری از قضاوت و توقع به او گوش دهید. اما بهترین راهی که می‌شود از طریق آن به یک نوجوان مبتلا به افسردگی کمک کرد این است که او را برای دریافت کمک حرفه‌ای مورد نیاز و مناسب یاری کنید. فارغ از سن یا جنسیت افراد، درمان افسردگی برای بهبود علائم و بهزیستی کلی برای عموم یکسان است.

روان‌درمانی که معمولاً به عنوان گفتگودرمانی شناخته می‌شود و داروهای روانپزشکی دو گزینه‌ی اصلی درمان افسردگی هستند.

دو مورد از رایج‌ترین روش‌های روان‌درمانی برای درمان افسردگی عبارتند از:

درمان شناختی رفتاری (CBT) :

: CBT اغلب به عنوان اولین خط درمان برای مشکلات سلامت روان مانند افسردگی استفاده می‌شود. این روش درمانی به افراد کمک می‌کند تا یاد بگیرند که چگونه افکار، احساسات و رفتارهای آن‌ها بر یکدیگر تأثیر می‌گذارند. همچنان که این افراد یاد می‌گیرند چگونه باورهای منفی فراگیر و اساسی خود را اصلاح کنند، از افکار و احساسات خود آگاه‌تر می‌شوند. آنها همچنین قادر خواهند بود رفتارهای ناسالم و غیرمفیدی را که می‌توانند عامل ایجاد و تداوم افسردگی باشند، شناسایی کنند.
بخش زیادی از درمان CBT شامل به چالش کشیدن تحریف‌های شناختی است که به روش‌های فکری غیرمفید یا تحریف‌شده گفته می‌‌شود – مانند تفکر سیاه و سفید یا همه یا هیچ، که در افراد مبتلا به افسردگی رایج است. این رویکرد درمانی به افراد کمک می‌کند تا این تحریف‌های شناختی را به چالش بکشند و الگوهای فکری سالم‌تری را جایگزین کنند. علاوه بر این، آن‌ها روش‌ها و راهبرد‌های مقابله‌ای جدید و ارزشمند را برای مقابله با افسردگی و هرگونه احساس دشوار دیگری که ممکن است ظاهر شود، فرا خواهند گرفت.

رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT)

): DBT شکلی از درمان است که به افراد در یادگیری درک و تنظیم احساسات و هیجانات خود کمک می‌کند. افراد به سمت یادگیری درخصوص پذیرش و تغییر حرکت می‌کنند – به این معنی که می‌توانند خود و چالش‌های فعلی‌شان را بپذیرند، اما در عین حال می‌دانند که ایجاد تغییرات سالم و مثبت با تلاش و تعهد ممکن است. علاوه بر تنظیم هیجانی، موضوعات کلیدی دیگر در این درمان شامل پذیرش خود و روابط بین فردی سالم است.
در حالی که در یک برنامه DBT، ترکیبی از آموزش مهارت‌ها، درمان فردی و گروه‌های حمایتی وجود دارد، برخی از مهم‌ترین مهارت‌های آموزش داده شده شامل تحمل ناراحتی و پریشانی، تنظیم هیجانی و اثربخشی بین فردی خواهد بود.

لازم به تاکید است که در برخی موارد، روان‌درمانی و درمان دارویی همراه با یکدیگر استفاده می‌شود. همه‌چیز به بستگی به شرایط فرد دارد و اینکه به نظر متخصص وی آیا استفاده از دارو می‌تواند سودبخش باشد یا خیر. داروهای ضدافسردگی می‌توانند به فرد کمک کنند تا در کنار دریافت تمام خدمات روان‌درمانی، علائم خود را مدیریت کرده و کاهش دهد.

 

حضور یک روانپزشک متخصص نوجوان بسیار حائز اهمیت است که درخصوص داروهای ضدافسردگی برای نوجوانان اطلاعات کافی و به‌روز داشته باشد. به علاوه، هنگامی که نوجوانی  شروع به مصرف یک داروی ضدافسردگی می‌کند، مهم است که به او اطلاع دهید ممکن است حداقل چند هفته طول بکشد تا اثر دارو نمایان شود و تفاوت قابل توجهی احساس کند. لازم است که آن‌ها در این مدت صبور باشند. از نوجوان خود بخواهید که در صورت داشتن عوارض جانبی یا تشدید علائم افسردگی، حتما به پزشک خود اطلاع دهند.

دکتر مهدی پورنامداری
دکتر مهدی پورنامداری

دکتر مهدی پورنامداری، دانش آموخته رشته روانپزشکی (اعصاب و روان) از دانشگاه علوم پزشکی ایران، رئیس کمته علمی ترک اعتیاد استان تهران، عضو هیئت مدیره درمانگران اعتیاد تهران، عضو هیئت مدیره خیریه روانپزشکی و روانشناسی و همچنین دارای مدرک کارشناسی ارشد حقوق و MBA می باشد. همچنین ایشان دارای مدرک A منابع انسانی از دانشکده ادینبورگ دانشگاه Heriot-Watt و اصول و فنون مذاکره چند جانبه بین المللی تبلیغات میباشد.
ایشان سابقه عضویت در هیئت مدیره انجمن روانپزشکان ایران، مدیر مسئول فصلنامه اکسیر سلامت، مدرس دانشگاه رییس کمیته علمی صنف درمانگران استان تهران، و همچنین تدوین کننده پروتکل درمان اعتیاد از طرف سازمان ملل برای سازمان زندانها و مدیر توسعه کسب و کار، محصول و بازاریابی شرکتهای بین المللی و داخلی بوده اند.
همچنین در این زمینه های اجتماعی فعالیت میکنند: موسس جمعیت حامیان زمین، پویش سیمرغ، انجمن دادشهر، کانون مهستان و مشاور خیریه رئیس سازمان نظام پزشکی
نویسنده رهنمودهای درمان اعتیاد در سازمان زندانها- همکاری با سازمان ملل در زمینه مدیر کسب و کار، مشاوره تولید کننده داروهای ترک اعتیاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button