Pornamdari logo

فهرست مطالب

 

درمان افسردگی

آر تی ام اس  چیست؟

 یک روش درمانی بدون دارو، غیرتهاجمی و ایمن است و ریسک عوارض جانبی بسیار کمی دارد. از سال ۱۹۸۵، این روش برای درمان افسردگی شدید و مقاوم به درمان، اضطراب، اختلال استرس پس از حادثه و وسواس فکری-جبری، اختلال دوقطبی، اعتیاد، اوتیسم و سکته مغزی استفاده می‌شود. در این روش درمانی، از پالس‌های مغناطیسی برای تحریک مناطق خاصی از مغز استفاده می‌شود.

افسردگی که یکی از شایع‌ترین مشکلات روانی و روحی است با عوارض جانبی بسیاری همراه است. گاهی اوقات فرد افسرده حتی از وجود بیماری خود بی‌خبر می‌شود و گاهی افسردگی به قدری حاد می‌شود که فرد را کاملاً از جامعه و اطرافیان جدا کرده و حتی تهدیدی برای زندگی او تلقی می‌شود. برای درمان افسردگی، روش‌های مختلفی وجود دارد. یکی از جدیدترین روش‌های درمانی به نام تحریک مغناطیسی مغز یا آر تی ام اس (rTMS) پرداخته خواهد شد.

شیوه درمانی افسردگی با استفاده از تحریک مغناطیسی مغز (rTMS) چگونه است؟

وقتی روش‌های درمانی معمول، مثل داروها و مشاوره، در درمان افسردگی مؤثر نباشند، پزشک ممکن است روش‌های دیگری مانند آر تی ام اس را به عنوان گزینه‌ای پیشنهاد دهد. 

در طول یک جلسه درمانی rTMS، یک سیم‌پیچ الکترومغناطیس در بالای سر شما و در نزدیکی پیشانی قرار می‌گیرد. آهنربای قرار داده شده در پیشانی، پالس‌های مغناطیسی را برای تحریک سلول‌های عصبی که در نواحی مختلف از مغز، مثل کورتکس پره‌فرونتال که مسئول کنترل خلق وخو و افسردگی هستند، تولید می‌کند. هدف از این عمل، فعال کردن نورون‌های این نواحی از مغز و بهبود خلق وخو و کاهش علائم افسردگی است.

آیا عوارضی برای درمان افسردگی توسط دستگاه TMS وجود دارد؟

آر تی ام اس یک روش غیرتهاجمی برای درمان افسردگی است و ریسک عوارض جانبی بسیار پایینی دارد. برخلاف تحریک عصب واگ یا تحریک عمیق مغزی، در این روش نیازی به انجام جراحی یا کاشتن ایمپلنت نیست. عوارض جانبی نادری مانند سردرد وجود دارد که اغلب خفیف بوده و در طول درمان کاهش می‌یابند. برای درمان این سردردها می‌توان از داروهای مسکن بدون نسخه استفاده کرد.

آمادگی‌های قبل از درمان افسردگی توسط شیوه درمانی آر تی ام اس

قبل از آغاز درمان با آر تی ام اس، باید ارزیابی فیزیکی و روانپزشکی کامل انجام شود تا از بی‌خطر بودن این روش درمانی اطمینان حاصل شود. قبل از انجام آر تی ام اس، بهتر است به پزشک خود اطلاع دهید:

سابقه شخصی یا خانوادگی تشنج

وجود هرگونه ایمپلنت فلزی، مانند استنت، ایمپلنت‌های تحریکی، الکترودهای مورد استفاده برای ارزیابی عملکرد مغز و ایمپلنت‌های حلزون گوش

سابقه مصرف دارو و داروهایی که در حال حاضر مصرف می‌کنید

حاملگی یا تصمیم به آن

سابقه درمان با آر تی ام اس به منظور بررسی میزان تأثیر این روش در بهبود علائم افسردگی

ابتلا به بیماری‌ها یا مشکلات پزشکی دیگر

ابتلا به سردردهای شدید یا متناوب

سابقه آسیب مغزی ناشی از بیماری یا تروما و آسیب، مثل سکته مغزی، تومور و ترومای ناشی از ضربه به سر

ابتلا به سایر اختلالات روان‌پزشکی، مانند اختلال دوقطبی

افرادی که از انجام آر تی ام اس خودداری کنند:

افراد مبتلا به آنوریسم

وجود ترکش یا بقایای گلوله در سر

افرادی که از ضربان‌ساز مصنوعی یا دستگاه دفیبریلاتور قلبی استفاده می‌کنند.

تتو و خالکوبی صورت که با نخ حساس به آهنربا انجام شده‌اند.

افرادی که از انواع ایمپلنت‌های کاشتنی استفاده می‌کنند.

چگونه بیمار برای آرتی ام اس آماده میشود
درمان افسردگی با دستگاه آرتی ام اس

آیا rTMS مناسب برای شماست؟

اگر شما یا یکی از عزیزانتان چندین روش درمان افسردگی را بدون موفقیت امتحان کرده‌اید، درمان افسردگی با آر تی ام اس ممکن است یک گزینه مناسب باشد. پزشک ممکن است برای درمان افسردگی، آر تی ام اس را به تنهایی یا به همراه سایر روش‌های درمانی مثل داروها و مشاوره پیشنهاد دهد. این روش درمانی مزایا و معایب خود را دارد و پیش از تصمیم‌گیری نهایی، مشورت با پزشک خود بسیار حیاتی است

درمان افسردگی توسط rTMS

حدود یک سوم بیماران ممکن است در نتیجه درمان با آر تی ام اس احساس درد و ناراحتی در پوست سر یا حس کشیدگی عضلات صورت کنند. این عوارض در طول دوره درمان معمولاً کاهش می‌یابند و می‌توان با تنظیمات مناسب موقعیت سیم‌پیچ و تحریکات، میزان ناراحتی در حین جلسه درمان را کاهش داد.

دستگاه آر تی ام اس به صدای بلندی تولید می‌کند و بنابراین گوش‌گیرها به بیمار داده می‌شوند تا در طول درمان از آن‌ها استفاده کند. با این حال، برخی از بیماران ممکن است بلافاصله پس از درمان از مشکلات شنوایی شکایت کنند. هیچ مدرکی نشان نمی‌دهد که این عوارض دائمی و پایدار باشند.

عوارض جدی و نادری که ممکن است در درمان افسردگی با آر تی ام اس رخ دهد، عبارتند از تشنج، مانیا (به‌خصوص در افرادی که از اختلال دوقطبی رنج می‌برند) و عوارض بلندمدت احتمالی که همچنان تحت بررسی قرار دارند.

برای انجام درمان افسردگی با آر تی ام اس، می‌توانید به مرکز تخصصی و فوق تخصصی مغز و اعصاب و روان دکتر پورنامداری در تهران مراجعه کنید. این کلینیک با تجهیزات جدید و تیمی متخصص ارائه دهنده خدمات درمانی در این زمینه می‌باشد. تخصص و تجربه پزشکان و متخصصان این کلینیک، تضمینی برای انجام بهترین درمان‌هاست.

برای دریافت اطلاعات بیشتر و رزرو وقت، می‌توانید از این لینک  یا تماس تلفنی با آنها استفاده نمایید.

دکتر مهدی پورنامداری
دکتر مهدی پورنامداری

دکتر مهدی پورنامداری، دانش آموخته رشته روانپزشکی (اعصاب و روان) از دانشگاه علوم پزشکی ایران و همچنین دارای مدرک کارشناسی ارشد حقوق و MBA می باشد. همچنین ایشان دارای مدرک A منابع انسانی از دانشکده ادینبورگ دانشگاه Heriot-Watt و اصول و فنون مذاکره چند جانبه بین المللی تبلیغات میباشد.
ایشان سابقه عضویت در هیئت مدیره انجمن روانپزشکان ایران، مدیر مسئول فصلنامه اکسیر سلامت، مدرس دانشگاه رییس کمیته علمی صنف درمانگران استان تهران، و همچنین تدوین کننده پروتکل درمان اعتیاد از طرف سازمان ملل برای سازمان زندانها و مدیر توسعه کسب و کار، محصول و بازاریابی شرکتهای بین المللی و داخلی بوده اند.
همچنین در این زمینه های اجتماعی فعالیت میکنند: موسس جمعیت حامیان زمین، پویش سیمرغ، انجمن دادشهر، کانون مهستان و مشاور خیریه رئیس سازمان نظام پزشکی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button